Menu
 

Nieuwe koeltechniek voor het koud buffet

COOL-SPOT bespaart op kosten en voedsel

Voedsel in de open lucht presenteren is gebonden aan strenge eisen om bederf te voorkomen. Dat vereiste een beperkte duur van de presentatie en een koelingmethode die nu door de innovatieve technologie Cool-Spot wordt achterhaald. Deze nieuwe vinding zorgt voor een ‘deken’ van koude lucht tot circa 20 cm hoogte en ultra schoon fijn verneveld vocht met een constante temperatuur tussen 4 en 7˚C op het werkblad.

Borgen houdt in dat levensmiddelen in winkels en restaurants zonder koeling maximaal twee uur mogen worden gepresenteerd. Daarna moeten al die producten worden vernietigd. In de Hygiënecode voor de Horeca zijn de eisen vastgelegd voor het borgen van de temperatuur van (bederfelijke) levensmiddelen. Bij ongekoelde presentatie van eten geldt een tijdborging van maximaal twee uur. Met Cool-Spot geldt die beperking niet: de presentatie blijft vers en oogt fris tot een hoogte van ongeveer 20 cm. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing op, niet alleen administratief, maar ook omdat minder wordt weggegooid.

Specialisten zijn het er over eens dat met Cool-Spot borgen niet langer nodig is. “Als gekoelde gerechten onder de 7 graden kunnen worden gepresenteerd, is borgen met tijdslabels niet meer nodig,” aldus Tom Rietveld, directeur HTC Concepts in Almere, lid van de internationale organisatie van onafhankelijke professionele foodconsultants FCSI. “En dat kan Cool Spot als geen ander. Dat neemt niet weg dat gepresenteerde gekoelde gerechten, ook onder 7 graden aan het einde van de dag soms niet meer bewaard kunnen worden. Het contact met de gast speelt daarbij een rol.  De professional neemt dan geen enkel risico in verband met de kans op kruisbesmetting.”

Robert Duijvestijn van Quality4All, onafhankelijk adviesbureau van de levensmiddelenbranche: “Als je verse producten op een temperatuur van 7˚C of lager weet te presenteren, dan is het niet nodig om te borgen. De producten zijn gekoeld, dus hoef je ze na twee uur niet meteen weg te gooien. Stickers met tijdslabels zijn dan overbodig. Ook drogen de producten met Cool-Spot niet uit, omdat het koelsysteem zorgt voor een 99% neutraal vochtklimaat. Bovendien is tijdens de ontwikkeling van Cool-Spot veel aandacht besteed aan de veiligheid van het systeem, zowel voor de producten (geen besmetting vanuit de lucht/waternevel die over het product gaat) als voor de mens (denk aan legionella besmetting).

Andere onafhankelijke bureaus die ervaring hebben met klanten die al werken met Cool-Spot onderschrijven dat koelen met Cool-Spot een prima alternatief is voor borgen. Cool-Spot is een gepatenteerd systeem.

Meer weten over Cool-Spot? Neem dan snel contact met ons op.