Menu
 
 

Top-10 tips voor betere hygiëne

Cool-Spot op nummer 3 in de tips voor betere hygiëne

Met zijn oorsprong in de Amerikaanse ruimtevaart is HACCP een belangrijke tool voor het waarborgen van de voedselveiligheid in uw bedrijf. Met de juiste toepassing van de zeven basisprincipes van het HACCP-systeem kan een hoop narigheid voorkomen worden.

Hier volgen tien simpele, maar nuttige tips die u op weg helpen naar een betere hygiëne binnen uw bedrijf. Bron: Hygiënespecial juni/juli 2015.

Tip 1: Handen wassen versus handschoenen
Het gebruik van handschoenen lijkt garant te staan voor hygiëne, maar niets is minder waar.
Het blijkt dat met het dragen van handschoenen, basishandelingen als het wassen van handen, vaak compleet worden vergeten. Dit, in combinatie met het feit dat handschoenen niet vaak genoeg worden verwisseld, resulteert in een afname van de hygiëne bij het gebruik van handschoenen. Zonder handschoenen en steeds handen wassen is veiliger.

Tip 2: Binnenkomende producten op temperatuur controleren
Enkele producten per levering moeten bij binnenkomst steekproefsgewijs gecontroleerd worden op de kerntemperatuur. De temperatuur moet vervolgens geregistreerd worden op de daarvoor bestemde registratielijsten.
Een paar handige temperatuurfeitjes:
• Diepvriesproduct: minimaal -15 °C
• Warm product: minimaal 60 °C
• Gebak: maximaal 10 °C
• Zuivel, vlees(waren), vis, wild en gevogelte: maximaal 7 °C
• Rauw gevogelte: maximaal 4 °C

Tip 3: Presentatieduur koude producten
Bederfelijke producten mogen niet langer dan 2 uur buiten de koeling staan. Na deze 2 uur moeten de producten direct worden
weggegooid. Een interessant systeem is de Cool-Spot koeltechniek. Producten zijn hierdoor veel langer houdbaar buiten de koeling wat leidt tot minder voedselverspilling en een positief effect op de portemonnee. Met een showelement!

Tip 4: Temperatuur frituurvet
Frituren lijkt zo makkelijk maar er zijn veel eisen aan verbonden. Frituurvet mag een temperatuur van maximaal 175 °C hebben. Een aantal belangrijke eisen: 
• Er mag geen rookvorming plaatsvinden
• Het frituurvet mag niet stroperig zijn
• Er mag geen fijn schuim achterblijven op de producten na het frituren

Tip 5: Stickeren bereide producten
We onderscheiden twee soorten stickers: de dag-stickers en de ‘langwerpige’ stickers. De dag-stickers zijn bedoeld voor producten waarvan duidelijk zichtbaar is wat voor een product het betreft en waarvan de houdbaarheidstermijn twee dagen is.
De langwerpige stickers zijn voor producten die een langere houdbaarheidstermijn hebben en/of waarvan niet direct duidelijk
is van de buitenkant wat voor product erin zit.

Tip 6: Diepvriesproducten ontdooien in de zon
Ontdooien gaat lekker snel op een warme plek of even in de zon, maar dit is niet toegestaan. Het ontdooien van producten
mag nooit buiten de koeling plaatsvinden, met uitzondering van ontdooien in de magnetron of onder koud stromend water.

 

Lees verder en downloaden