< p>

Menu
https://www.cool-spot.nl/nl/hygiene/hygienecode-voor-de-horeca
 
 

Hygiënecode voor de Horeca

Europese regelgeving en HACCP

De hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. Deze HACCP-eisen zijn uitgewerkt in de hygiënecode. U voldoet aan de wetgeving als u werkt volgens de onderdelen die voor u van toepassing zijn.

In deze regelgevingen zijn de temperatuur eisen genoemd waaraan de producten moeten voldoen, te weten:

• Gekoelde producten < 7°
• Uitzondering hierop pluimvee producten < 4°
• Uitzondering op regel 1 orgaanvlees < 3°
• Uitzondering op regel 1 verse vis temperatuur van smeltend ijs (0°)

Voor veel organisaties is de wetgeving vertaald in een hygiëne code. Dit is een HACCP systeem dat specifiek voor een branche gemaakt is, de deelnemers die gebruik maken van de hygiëne code moeten deze ook volledig volgen.

Dit is namelijk een verlengstuk van de wet. De regels hoe omgegaan moet worden met producten zijn hierin vastgelegd.  Bedrijven waarvoor geen hygiëne code bestaat moeten een eigen HACCP plan opstellen, welke moet voldoen aan de eisen die in de wet gesteld zijn. Controle van de werkwijze en/of HACCP systeem wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteiten.

Zoals al vermeld moeten producten bewaard worden onder de genoemde temperatuur eisen, enkele uitzonderingen zijn hierop gemaakt in de verschillende hygiëne codes, namelijk:
• In de hygiëne code voor de slagerij, is vermeld dat producten die op de dag van verkoop verhit zijn (dwz minimaal 2 minuten bij minimaal 70° C), ongekoeld gepresenteerd mogen worden. Eind van de dag moeten deze producten vernietigd worden indien het niet verkocht is.
• In de hygiëne code voor de catering mogen producten maximaal 2 uur ongekoeld bewaard worden. Na afloop van deze tijd moeten de producten vernietigd worden.

Sinds 1 september 2014 is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) codehouder van de hygiënecode voor de horeca. Het codehouderschap heeft KHN overgenomen van het Bedrijfschap Horeca en Catering. KHN zorgt ervoor dat de horecasector over de hygiënecode wordt geïnformeerd. Elke horecaondernemer kan de hygiënecode bestellen bij KHN; KHN-leden ontvangen een korting op de aanschafprijs.

Waarom heeft u een hygiënecode nodig? 
In de horeca draait het om lekker eten. Of het nu om een ijsje gaat of een vijfgangendiner. Hygiënisch werken, voedselveilig werken, is noodzakelijk en vanzelfsprekend. Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld die geldt voor alle levensmiddelenbedrijven: de HACCP. De betekenis van deze internationale richtlijnen is opgenomen in de hygiënecode voor de horeca.

Welke versie hygiënecode heeft u nodig?
Er zijn drie versies beschikbaar:

  1. Hygiënecode voor de Horeca

Deze versie is voor alle horecabedrijven, behalve de ambachtelijke ijsbereiders.

  1. Chinese Hygiënecode

Deze versie is een vertaling van de Nederlandse versie voor de Chinese horecabedrijven. 

  1. Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding

Deze versie is er voor de bedrijven waarin consumptie-ijs of aanverwante producten worden bereid en verkocht in de eigen ijssalon of aan derden.

U kunt de gedrukte hygiënecode via de KHN-webshop bestellen. 

Zelf online hygiënecode samenstellen 
Voorheen kon u op de website van het Bedrijfschap Horeca en Catering online een hygiënecode op maat samenstellen. Met het verdwijnen van het bedrijfschap heeft KHN deze module overgenomen.Ga naar de website van KHN om -tijdelijk kosteloos- uw hygiënecode op maat samen. In de loop van 2015 volgt een nieuwe module.

Meer informatie over de hygiënecode voor de Horeca:

http://www.khn.nl/hygienecode