< p>

Menu
https://www.cool-spot.nl/nl/hygiene/2-uursborging-ongekoelde-presentatie
 
 

2-uursborging ongekoelde presentatie


Eet- en drinkwaren die gekoeld bewaard moeten worden, mogen gedurende een periode van niet meer dan 2 uur ongekoeld worden gepresenteerd. Dit wordt aangeduid met “2-uursborging” of “Borging van ongekoelde presentatie”.

Er is een aantal strikte voorwaarden verbonden aan de ongekoelde presentatie (deze tekst vervangt de goedgekeurde hygiënecode niet):

  • De periode van 2 uur moet aantoonbaar zijn (begin- en eindtijd).
  • Het moet duidelijk zijn om welke hoeveelheid product het gaat (charge, aantal)
  • De temperatuur van de gerechten moet bij aanvang 7°C of kouder zijn.
  • Er moet worden vastgelegd hoeveel u na 2 uur heeft weggegooid.

De manier waarop u uw producten wilt presenteren staat u vrij. Wel moet u aan de voorwaarden uit de
hygiënecode voldoen:

  1. Beheerd buffet of verkoopcounter

Bij een beheerd buffet kan de medewerker als volgt toezicht houden op de 2-uursborging. De medewerker kan de gepresenteerde producten markeren met bijvoorbeeld een teken, nummer of sticker op de (onderzijde van de) verpakking of schaal. Op een registratieformulier legt de medewerker de begin- en eindtijd van de presentatie vast en zorgt ervoor dat de resterende producten tijdig worden verwijderd.

  1. Onbeheerd buffet of verkoopcounter

Bij een onbeheerd buffet, waar de medewerker alleen de producten plaatst en verwijdert, moeten de gasten zelf kunnen bepalen of zij de producten nog kunnen eten. U kunt kaartjes bij het product plaatsen met daarop de begin- en eindtijd van de ongekoelde presentatie. Zorgt u ervoor dat voor de gasten duidelijk is op welke producten dit van toepassing is. In plaats van kaartjes kunt u ook een krijtbord of een ander middel gebruiken. De borging registreert u volgens de hygiënecode.

  1. Ongekoelde presentatie in restaurants of tijdens partycatering

Als u gekoelde producten (borrelgarnituur, voorgerechten) presenteert tijdens een evenement (trouwerij, receptie etc), dan zijn deze producten mogelijk langer dan 2 uur ongekoeld aanwezig. Deze producten vallen dan ook onder de 2-uursborging. Het is het handigst om elk gepresenteerd bord of schaaltje te coderen. Als dit niet kan, zult u na 2 uur de producten in de zaal in een keer moeten vervangen.

  1. À la carte keuken

Soms is het uit culinair oogpunt wenselijk om gekoelde producten vóór consumptie op temperatuur te laten komen. Het tijdstip waarop u de producten uit de koeling haalt, geldt dan als begintijd voor de 2-uursborging. Ook geldt dat u moet kunnen aantonen dat u hebt voldaan aan de voorwaarden voor 2-uursborging, volgens de hygiënecode.

Bron: kenniscentrumhoreca